De ontwikkelingen rondom COVID in China volgen elkaar in rap tempo op. We kunnen ons voorstellen dat je af en toe de draad kwijtraakt: hoe zit het met in- en uitreizen? Wat betekent dat voor zakendoen in China? Aan welke regels moet ik me houden? En ga zo maar door. 

Gelukkig woont een groot deel van de NBSO China collega’s in – je raadt het – China. We zijn dus vaak de eersten die op de hoogte zijn van ontwikkelingen en aanpassingen in het beleid. Zowel het Chinese beleid, als het Europese beleid ten aanzien van China. In dit blog houden we je continu op de hoogte.

Dinsdag 14 maart – Landelijk. Alle visa worden weer uitgegeven

We hebben al eventjes geen COVID updates gegeven. Geen nieuws was in dit geval goed nieuws. Meer in de categorie ‘goed nieuws’: het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat alle internationale visa-autoriteiten het beoordelen en uitgeven van alle soorten visa voor buitenlanders hervatten. Vanaf morgen, 15 maart.

Tevens worden visums die vóór 28 maart 2020 zijn uitgegeven en nog steeds geldig zijn, weer hersteld.

Donderdag 12 januari – Landelijk. Veel besmettingen verwacht rondt Chinese nieuwjaar

China maakt zich op voor het Chinese nieuwjaar dat op 22 januari gevierd wordt. Veel Chinezen spenderen de periode rondom het nieuwjaar met familie. Er worden dan ook veel reisbewegingen verwacht, met meer besmettingen tot gevolg. Sinds de strenge restricties in China begin december zijn opgeheven, ligt het aantal besmettingen enorm hoog.

Hoeveel is onbekend. Volgens de WHO schetsen de officiële cijfers die de Chinese overheid geeft een veel te positief beeld.

Donderdag 12 januari – Landelijk. Vooralsnog geen aangepast reisadvies

Hoewel Duitsland haar reisadvies voor China afgelopen zaterdag aanpaste, heeft de Nederlandse overheid dat vooralsnog niet gedaan. China heeft risicocode ‘geel’, wat betekent dat er veiligheidsrisico’s gelden, maar reizen niet direct wordt afgeraden. Duitsland raadt niet-noodzakelijk reizen naar China af.

Om China in te kunnen reizen is een negatieve PCR-test vereist van maximaal 48 uur oud. Quarantaine is niet meer verplicht. Ook bij terugkomst in een negatieve test nodig. Weten waar je kunt testen? Bekijk deze indicatieve lijst.

Zondag 8 januari – Hongkong en Shenzhen. Trein Hongkong naar vasteland rijdt weer

Voor het eerst in drie jaar rijdt de trein weer van Hongkong naar het Chinese vasteland, richting Shenzhen. Strenge quarantaines zijn niet meer nodig. Een negatieve PCR-test wel. 

Chinezen laten zich massaal vaccineren. Vooral tijdens het Chinese nieuwjaar – dat over twee weken plaatsvindt – zullen namelijk veel mensen zich gaan verplaatsen. 

Vrijdag 6 januari – landelijk. Toch verplichte covidtest voor reizigers vanuit China

Nederland eist vanaf dinsdag toch een negatieve covidtest voor reizigers uit China. Aanvankelijk vond minister Kuipers dat niet nodig, maar nu alle Europese landen voor de maatregel kiezen, sluit Nederland zich hierbij aan. Ondanks het feit dat er vanuit epidemiologisch oogpunt geen reden voor is, volgens het Outbreak Management Team (OMT).

In landen waar passagiers uit China bij aankomst worden getest, zoals in Italië, Zuid-Korea en Taiwan, bleek een vijfde tot de helft van de passagiers covid te hebben.

Donderdag 5 januari – Shenzhen. Grenzen met Hongkong semi open

Aniel, Chief Representative van NBSO in Shenzhen: “Vanaf 8 januari wordt reizen tussen Hongkong en China makkelijker. Treinen naar Shenzhen gaan weer rijden bijvoorbeeld. Maar de grenzen zijn niet volledig open. Het dagelijks quotum van reizigers dat vanaf Hongkong naar Shenzhen mag wordt verhoogd van 8.000 naar 50.000. Ook worden deze reizigers getest. Er is dus nog enige mate van restrictie. Ook op vluchten.”

Donderdag 5 januari – Chengdu. Overal mondkapjes, maar steeds meer mogelijk qua vervoer

Chief Representative van NBSO in Chengdu, Xavier: “Als ik naar buiten kijk, valt er weinig op. Behalve dat je bijna overal mondkapjes moet dragen.”

Qua vervoer verwacht Xavier dat er op langere termijn steeds meer mogelijk wordt. “Hoewel je overal in het nieuws ziet dat landen huiverig zijn met vluchten vanuit China, verwacht ik dat het land over een tijd, als deze besmettingsgolf is gaan liggen, juist meer mogelijk wordt. Ik verwacht meer direct vluchten vanuit Europa. Als ik nu naar huis in Chengdu vlieg vanuit Europa, moet ik altijd overstappen. Ik verwacht dat dat zal veranderen. Evenals voor andere middelgrote steden in China.” 

Woensdag 4 januari – landelijk. EU raadt lidstaten aan negatieve test te eisen

EU-lidstaten wordt aangeraden een negatieve test verplicht te stellen voor reizigers vanuit China, om alle passagiers mondkapjes te laten dragen, om steekproefsgewijs passagiers op luchthavens te testen en het rioolwater te testen op nieuwe varianten. 

Minister Kuipers laat de Tweede Kamer morgen weten hoe Nederland met deze aanbevelingen om zal gaan. 

Vanaf 8 januari vervallen veel reisrestricties in China. Veel landen zijn hierover bezorgd, omdat het aantal besmettingen momenteel heel hoog is in China. 

Woensdag 4 januari – Nanjing. Zorgen over nieuwe variant voedt zwarte markt voor medicijnen

William, Chief Representative van NBSO in Nanjing: “De officiële bestemmingscijfers zijn vrij laag, maar iedereen kent wel iemand met covid. Dus de daadwerkelijke gevallen zijn denk ik enorm. Mensen zijn dan ook bezorgd. Er wordt openlijk gespeculeerd over XBB1.5, een spannende nieuwe variant. Die bezorgdheid vertaalt zich in een toevlucht naar alternatieve geneeswijzen en in torenhoge prijzen voor medicijnen op de zwarte markt.” 

De WHO heeft vooralsnog geen nieuwe variant in China geconstateerd.

Woensdag 4 januari – landelijk. Voorlopig geen reisbeperkingen van China naar Nederland

In tegenstelling tot onder andere Frankrijk, Spanje en Italië voert Nederland voorlopig geen testplicht in voor passagiers vanuit China. Volgens minister Kuipers is hier geen wettelijke basis voor – hoewel er wel aan die wettelijke basis wordt gewerkt. Daarover meer op 17 januari. 

Volgens viroloog Koopmans is de huidige Chinese coronagolf niet heel zorgelijk voor Nederland. We hebben in Nederland immuniteit opgebouwd voor de circulerende varianten, waardoor screening niet veel zou toevoegen. 

Dinsdag 3 januari – Nanjing. Voorbij deze golf liggen zakelijke kansen in Nanjing, verwacht collega William 

Chief Representative van NBSO China in Nanjing, William, ziet het straatbeeld in zijn woonplaats de afgelopen dagen en weken veranderen: “Er is een nieuwe besmettingsgolf aan de gang. Waarschijnlijk omdat er plots geen maatregelen meer zijn. Een deel van de bevolking is bang, draagt mondkapjes of blijft binnen. De winkelstraten zijn dan ook leger dan normaal. 

“Ook op het bedrijfsleven heeft de golf invloed: het business center in het hotel waar wij gevestigd zijn is bijvoorbeeld voor het eerst volledig gesloten, omdat er te weinig hotelgasten zijn.”

“Toch is het dagelijkse leven redelijk normaal. Alles is open en functioneert. Je moet misschien ietsje langer op je pizza wachten als je er eentje laat thuisbezorgen, maar that’s it.” 

“Als deze golf voorbij is en veel mensen hebben covid gehad, verdwijnt het waarschijnlijk naar de achtergrond, zoals in andere landen. Ik denk dus dat zakenlui en delegaties uit Nederland die dit jaar naar China gaan mooie kansen, zakelijke relaties en deals te wachten staan.” 

Woensdag 4 januari – Dalian. Angst zorgt voor een rem op het dagelijks leven in Dalian en Qingdao

Carolina en Ming, respectievelijk Chief Representatives van NBSO China in Dalian en in Qingdao, zien vergelijkbare taferelen als in Nanjing (zie update hierboven). Carolina: “Het is heel rustig op straat. Veel mensen hebben COVID of zijn bang het te krijgen. Er zijn geen beperkende maatregelen meer van kracht, dus de meeste restaurants en winkels zijn wel gewoon open.” 

Dinsdag 3 januari – landelijk. China veroordeelt reisbeperkingen

De Chinese overheid heeft de reisbeperkingen die verschillende landen hebben ingevoerd – en waarover de EU momenteel overlegt – veroordeeld. De overheid spreekt over tegenmaatregelen. Welke dat zijn, werd niet duidelijk. 

Dinsdag 3 januari – landelijk. EU wil toch gezamenlijk optrekken bij reisbeperkingen 

Hoewel de EU-bijeenkomst op 29 december niks opleverde, is er vandaag toch een meerderheid in de EU voor de invoering van drie maatregelen: verplichte testen voor passagiers op vluchten vanuit China; een mondkapjesadvies op deze vluchten; een opschaling van rioolwateronderzoek om nieuwe varianten tijdig te kunnen opsporen. Hierover wordt door de lidstaten verder gediscussieerd. 

Maandag 2 januari – landelijk. Druk op ziekenhuizen hoog: let op met reizen

Door het loslaten van het Chinese zerocovidbeleid op 6 december, is het aantal ziekenhuisopnames enorm gestegen. Check altijd goed hoe de situatie is op jouw reisbestemming. Als je specifieke medische zorg nodig hebt, kun je misschien niet in ieder ziekenhuis in China terecht.

Zaterdag 31 december – landelijk. China door WHO opgeroepen covidcijfers weer te delen

De WHO heeft China gevraagd informatie over ziekenhuisopnames, sterfgevallen, vaccinaties en virusvarianten weer te delen, nadat de Chinese Nationale Gezondheidscommissie daar eerder deze week mee is gestopt. Deze informatie is voor de rest van de wereld belangrijk om risico-inschattingen te kunnen maken en maatregelen te kunnen treffen. 

Vrijdag 30 december – landelijk. Passagiers uit China krijgen zelftest op Schiphol

Vanaf 5 januari krijgen reizigers die vanuit China naar Schiphol reizen een gratis zelftest aangeboden. Er is momenteel geen wettelijke basis om verplichtende maatregelen in te voeren voor reizigers uit China. Er wordt gewerkt aan een wetswijziging, zodat Nederland kan meedoen als er tóch Europese maatregelen worden getroffen. Deze wetswijziging wordt 17 januari behandeld. 

Donderdag 29 december – landelijk. EU-bijeenkomst gezamenlijke aanpak China-reizigers levert niks op

Gisteren kwamen de EU-landen bijeen om te discussiëren over een gezamenlijke aanpak van reizigers vanuit China. Vooralsnog leverde de bijeenkomst niets op. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje kondigen zelf maatregelen aan.

Maandag 26 december – landelijk. China schrapt quarantaine voor internationale reizigers

Per 8 januari wordt de quarantaineplicht opgeheven voor internationale reizigers die China binnenkomen. De maatregel – die eerst een quarantaineperiode van drie weken, maar recentelijk een van vijf dagen voorschreef – had grote impact op internationale reizen naar het land. Zakenlui en toeristen bleven grotendeels weg. 

Zondag 25 december – landelijk. China stop met melden covidcijfers

De Chinese Nationale Gezondheidscommissie geeft aan te stoppen met het dagelijks melden van de covidcijfers. Waarom, werd niet gemeld. 

Eerder meldde China vier dagen op rij nul sterfgevallen, maar of het werkelijke aantal daadwerkelijk nul was, wordt internationaal betwist. 

Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geen informatie meer ontvangt, zeggen Chinese staatsmedia dat het zorgsysteem onder extreme druk staat. 

Afgelopen 6 december liet de overheid abrupt het zerocovidbeleid los, wat leidde tot een grote coviduitbraak.