Water

Nederlanders zijn watermensen. Al eeuwenlang zijn wij in staat het water naar onze hand te zetten. Dat wordt wereldwijd erkend, ook in China. 
China is qua oppervlakte een enorm land en kent wat betreft water daarom uiteenlopende problemen: overstromingen, droogte en tekorten, en watervervuiling. 
Met toenemende klimaatverandering, bevolkingsgroei en urbanisatie zal de problematiek in China verder groeien. 

Ontmoet ons team van experts

Waarom zakendoen in China?

De watersector in China biedt volop kansen voor Nederlandse ondernemers, vanwege het volgende:

✓ Nederland heeft wereldwijd een ‘best in class’ reputatie als het gaat om watermanagement.

✓ China kent veel problemen als het gaat om water: overstromingen, droogte en tekorten.

✓ De waterproblemen nemen waarschijnlijk toe de komende jaren.

✓ China en Nederland werken al veel samen op water gerelateerde projecten.

✓ De relaties tussen Chinese en Nederlandse overheden die zich bezighouden met water zijn zeer goed.

Wij helpen u graag met persoonlijk advies

NBSO China is dé regionale partner voor bedrijven die ondersteuning zoeken bij hun activiteiten op de Chinese markt. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Contact opnemen

Kansen

Digitalisering

Institutionele ontwikkeling

Kennis en innovatie

Verduurzamen samenleving

Verduurzamen supply chains

Opleidingen & Studieprogramma’s

Kansen in de watersector in China

De kennis van waterbeheersing is groot in Nederland. Nederlandse bedrijven zijn vooral waardevol als ze iets bieden wat de Chinezen zelf niet (kunnen) ontwikkelen. Innovatie is dus belangrijk. 

Ons eigen Ministerie van Infrastructuur en Water (IenW) heeft heel sterke relaties met het Chinese Ministerie. Regelmatig bezoekt IenW met een delegatie Nederlandse bedrijven de Chinese overheid, om samenwerking te stimuleren. 

Daarnaast werkt Rijkswaterstaat direct samen met zogenaamde River Basin Authorities aan het voorkomen van overstromingen, de veiligheid van dammen, waterkrachtcentrales en waterkwaliteit. 

We zien voor Nederlandse bedrijven onder andere kansen in:

  • Beheersen van overstromingen.
  • Verlichten van droogte.
  • Reguleren van rivieren.
  • Versterken van waterreservoirs.
  • Innovatieve software.
  • Innovatieve systemen.
  • Trainingen.

Waterbeheersing in China

Het Ministry of Water Resources is verantwoordelijk voor het watermanagement in China. Dit orgaan houdt zich onder andere bezig met (en investeert flink in) het tegengaan van overstromingen, het verlichten van droogte, het reguleren van rivieren, het versterken van reservoirs, het beschermen van drinkwatertoevoer en het bouwen van waterinfrastructuur. 

Sinds de snelle economische groei en urbanisatie die in de jaren ’80 startten, kampt China met watertekorten. In de grote steden kan men met moeite aan de vraag voldoen. Verschillende oppervlaktewateren zijn opgedroogd, met grote gevolgen voor ecosystemen. De snelle economische groei heeft daarnaast geleid tot vervuiling van meren en rivieren. 

Overstromingen in de rivierdelta’s, in de laaggelegen kustgebieden en in de megasteden zijn eveneens een toenemend probleem. Omdat de meeste Chinezen in rivierdelta’s en aan de oostkust wonen, is het een probleem van enorme proporties. 

Laat je adviseren door onze experts

De NBSO’s staan voor u klaar in de regio’s waar veel kansen zijn maar geen ambassade of consulaat generaal is. De Netherlands Business Support Offices zijn dan uw partner bij het zakendoen in China. Zij hebben een breed netwerk binnen de regio en helpen u op weg. Het economisch netwerk in China staat voor u klaar.

Carolina de Velde
Chief Representative NBSO | Dalian

Contact opnemen Ontdek de mogelijkheden