Zakendoen in Shenzhen

Iedere Chinese regio is anders. Daarom heeft NBSO China zes regionale kantoren. Zo ook in Shenzhen. De belangrijkste sectoren in Shenzhen zijn automotive, de creatieve sector, e-mobilitie, high-tech & ICT, en life sciences & health. 

Ontmoet ons team van experts

Waarom zakendoen in Shenzhen?

Shenzhen is een interessante regio voor Nederlandse ondernemers want:

✓ De arbeid in Shenzhen is nog goedkoop, maar wel gemiddeld hoogopgeleid.

✓ Er is een enorme markt, die steeds meer behoefte heeft aan hoogwaardige producten.

✓ Shenzhen is een heel innovatieve stad.

✓ Er zijn veel hoogopgeleiden in Shenzhen: 20% van China’s PhD’s heeft bijvoorbeeld in Shenzhen gestudeerd. Maar er zijn ook voldoende praktisch opgeleide arbeiders. 

✓ Shenzhen heeft het snelst groeiende BBP van China.

✓ Het is daarnaast een prettige stad om te verblijven.

✓ Veel grote, innovatieve bedrijven hebben zich hier al gevestigd of zijn hier actief.

✓ Er is een groot aanbod aan goede business partners.

✓ NBSO Shenzhen heeft een groot en goed netwerk waar Nederlandse ondernemers gebruik van kunnen maken.

✓ Zo’n 40 Nederlandse bedrijven doen al zaken in Shenzhen. Van deze bedrijven kun je leren.

✓ Er zijn Free Trade Zones met aantrekkelijk fiscaal en monetair beleid.

Maak kennis met Aniel

“In 2000 ben ik van huis vertrokken om te gaan reizen. Fast forward naar 2022 en ik ben nog steeds niet huiswaarts gekeerd. Inmiddels heb ik in Hong Kong, Taiwan en Australië gewoond en nu ben ik in Shenzhen geland. 

Mijn interesse in dit continent en mijn kennis ervan zijn groot. Ik studeerde Asia Pacific Studies en momenteel studeer ik Master of China Studies. Ik spreek dan ook goed Chinees. Wat toch wel een voorwaarde is als ik voor Nederlandse ondernemers een partner zoek. 

De praktische ervaring die ik opdeed als ondernemer bij een software startup in Azië, deel ik graag met andere ondernemers.” 

Aniel Kerkvliet Chief Representative NBSO | Shenzhen

[email protected]

Kennismaking plannen

Kansrijke sectoren Shenzhen

Automotive

Creatieve industrie

E-Mobility

High-tech en ICT

Life sciences en gezondheid

Kansen in Shenzhen

We zien vooral kansen voor innovatieve bedrijven. Bedrijven die snel willen ontwikkelen, testen en herontwikkelen. En bedrijven die behoefte hebben aan hoogopgeleid personeel. Specifiek zien we kansen voor bedrijven in:

  • Biotech, geneesmiddelenontwikkeling en meditech
  • Architectuur
  • Zelfrijdende en elektrische voertuigen
  • Lucht- en ruimtevaart
  • Financiële dienstverlening
  • Slimme logistiek
  • Robotica
  • Nieuwe energie en energiebesparing
  • Nieuwe materialen
  • Groene of circulaire ontwikkeling

Vraag een adviesgesprek aan en ontdek wat dit voor uw onderneming betekent.

Adviesgesprek aanvragen

Shenzhen ligt in het kerngebied van de Chinese high-tech supply chain

Shenzhen ligt in de zogenaamde Greater Bay Area, een megalopolis waar bijvoorbeeld ook Guangzhou in ligt. Dit gebied heeft een populatie van 72 miljoen mensen. Shenzhen ligt daarnaast op steenworpafstand van Hongkong. Met dit gebied wordt onder andere in het Hong Kong-Shenzhen Innovation and Technology Park samengewerkt. 

Shenzhen is al sinds 1979 een paradijs voor producenten. Hier opende de allereerste ‘Special Economic Zone’ en al gauw stroomden de buitenlandse bedrijven binnen. Hoe succesvol zij zijn? Nou, Shenzhen heeft het hoogst aantal patentaanvragen door buitenlandse ondernemingen ter wereld. 

Shenzhen ligt in het kerngebied van de Chinese high-tech supply chains en heeft het imago dat je hier sneller kunt ontwikkelen en innoveren dan waar ook ter wereld. 

Over NBSO Shenzhen

“NBSO Shenzhen heeft heel goede contacten met lokale overheden, instanties, brancheorganisaties, kennisinstellingen, onderzoeksbureaus – die vaak marktonderzoek voor ons doen – en in het bedrijfsleven”, zegt Aniel Kerkvliet, Chief Representative van NBSO Shenzhen.

“Met dit netwerk helpen we Nederlandse ondernemers een aardig eind op weg. We zien vaak de beste resultaten als Nederlandse bedrijven eerst met een lokale Chinese partner gaan samenwerken. En bij goede resultaten zelf een bedrijf in China oprichten.”

Evenementen kalender

Wat is er zo bijzonder aan Shenzhen?

Shenzhen wordt ook wel het Silicon Valley van China genoemd. En met reden! De stad ademt innovatie. Je vindt hier veel jonge, hoogopgeleide mensen. De gemiddelde leeftijd is er 28 jaar, in vergelijking met 39 jaar in de rest van het land.

Je vindt in Shenzhen bedrijven als DJI, Tencent, Huawei en BYD – een van ’s werelds grootste e-mobility producenten. Maar ook Philips heeft een innovatiecentrum in Shenzhen.

Naast innovatief is Shenzhen groen. Letterlijk, want het heeft enorm veel mooie parken en is omringd door heuvels (voor Nederlanders zelfs bergen te noemen). Maar ook figuurlijk: in Shenzhen vind je veel circulaire architectuur en er rijden 16.000 elektrische bussen en 22.000 elektrische taxi’s rond.

Tot slot heeft Shenzhen een grote creatieve sector. Nederlandse architecten doen het goed hier!

Laat je adviseren door onze experts

De NBSO’s staan voor u klaar in de regio’s waar veel kansen zijn maar geen ambassade of consulaat generaal is. De Netherlands Business Support Offices zijn dan uw partner bij het zakendoen in China. Zij hebben een breed netwerk binnen de regio en helpen u op weg. Het economisch netwerk in China staat voor u klaar.

Aniel Kerkvliet Chief Representative NBSO | Shenzhen

Neem contact op Ontdek de mogelijkheden