Machinebouw

Keer willekeurig product in je huis ondersteboven of binnenstebuiten en grote kans dat je de letters ‘Made in China’ tegenkomt. China wordt ook wel eens ‘de fabriek van de wereld’ genoemd. En die fabriek wordt steeds hoogwaardiger. De vraag naar machinebouw is dan ook groot. Dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers actief in de machinebouw en equipment manufacturing. 

Ontmoet ons team van experts

Waarom zakendoen in China?

✓ Chinese bedrijven zoeken naar mogelijkheden om hun productieprocessen en productiekwaliteit te verbeteren. Daarop kunnen Nederlandse ondernemers inspringen

✓ Door een groeiende economie heeft China steeds meer leveranciers en industriële dienstverleners nodig

✓ De Nederlandse machinebouw heeft in China een goede reputatie: we worden gezien als innovatief, geavanceerd en betrouwbaar

✓ De overheid stimuleert bedrijvigheid met onder andere speciale ontwikkelzones en financiële maatregelen

✓ In de kustregio’s is veel hoogopgeleide mankracht te vinden, terwijl in de binnenlanden goedkopere arbeidskrachten te vinden zijn

Wij helpen u graag met persoonlijk advies

NBSO China is dé regionale partner voor bedrijven die ondersteuning zoeken bij hun activiteiten op de Chinese markt. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Contact opnemen

Kansen

Digitalisering

Institutionele ontwikkeling

Kennis en innovatie

Verduurzamen samenleving

Verduurzamen supply chains

Opleidingen & Studieprogramma’s

Kansen in machinebouw in China

Kansen voor Nederlandse bedrijven liggen voornamelijk op het gebied van technologische samenwerking, proceskennis, duurzame productie productiemethoden en export van componenten. Nederlandse toeleveranciers aan machinebouwbedrijven kunnen in China ruimschoots aan hun trekken komen. 

Temeer omdat China steeds meer naar hoogwaardige high-tech beweegt. Chinese bedrijven zoeken daarbij naar mogelijkheden om hun productieprocessen en productiekwaliteit te verbeteren, en kijken daarvoor onder andere naar buitenlandse samenwerkingen. 

Zulke samenwerkingen worden door de Chinese overheid gestimuleerd. Met financiële maatregelen, speciale ontwikkelzones, onderzoeksinstellingen en laboratoria proberen ze bedrijven aan te trekken en te clusteren. 

Dit biedt bijvoorbeeld kansen voor Nederlandse high-tech bedrijven die (een gedeelte van) hun productie naar China willen verplaatsen. 

De stand van de machinebouw in China

De Chinese economie bevindt zich middenin de overgang van arbeidsintensief naar kennisintensief. In de machinebouwsector is die transitie goed te merken. 

Ook vindt er een kwaliteitstransitie plaats in Chinese productieprocessen. Hoewel de kwaliteit van fabriek tot fabriek in China nog sterk verschilt, groeit het aantal fabrieken dat niet onderdoet voor Europese standaarden. 

Supply chains in China zitten vaak goed in elkaar. Grondstoffen en halffabricaten zijn goed en goedkoop te krijgen. Ook het aanbod van goede toeleveranciers neemt toe, hoewel het nog lang niet altijd eenvoudig is hierin als Nederlandse ondernemer wegwijs te worden. 

Hoewel de Chinese economie de afgelopen decennia sterk is gegroeid door de kracht van goedkope en vaak ongeschoolde arbeid, is de omschakeling naar meer high-tech industrieën in volle gang. 

Laat je adviseren door onze experts

De NBSO’s staan voor u klaar in de regio’s waar veel kansen zijn maar geen ambassade of consulaat generaal is. De Netherlands Business Support Offices zijn dan uw partner bij het zakendoen in China. Zij hebben een breed netwerk binnen de regio en helpen u op weg. Het economisch netwerk in China staat voor u klaar.

William van Tongeren
Chief Representative NBSO | Nanjing

Contact opnemen Ontdek de mogelijkheden