Opleidingen en studieprogramma’s

Op onderwijsgebied werken Nederland en China al jaren – zo niet decennia – samen. Nederlandse universiteiten geven aan dat ze met Chinese kennisinstellingen samenwerken om de eigen concurrentiepositie te versterken, om toegang te krijgen tot Chinees talent en vanwege de hoge kwaliteit en de maatschappelijke impact van onderzoek in China.  

Snelle wetenschappelijke ontwikkelingen in China maakt het land tot een interessante kennispartner

Andersom is China geïnteresseerd in samenwerkingen met Nederlandse kennisinstellingen. Vooral vanwege de goede kennispositie van Nederland op specifieke thema’s – zoals veehouderij – en vanwege de hoge ranking van een aantal Nederlandse universiteiten op de wereldranglijsten.

Uitdagingen bij samenwerking op onderwijsgebied

Op dit vlak liggen echter ook uitdagingen. Mede door de China notitie, heeft de Nederlandse overheid meer oog gekregen voor de keerzijde van academische samenwerk tussen Nederland en China. 

Risico’s die worden onderkend zijn ongewenste kennisoverdracht, afhankelijkheden die ontstaan en verzwakking van de Nederlandse innovatiepositie en nationale economische structuur. 

Ook toonde onderzoek van Clingendael aan dat er sprake is van politieke beïnvloeding door China in wetenschap en hoger onderwijs in Nederland. 

Laat je adviseren door onze experts

De NBSO’s staan voor u klaar in de regio’s waar veel kansen zijn maar geen ambassade of consulaat generaal is. De Netherlands Business Support Offices zijn dan uw partner bij het zakendoen in China. Zij hebben een breed netwerk binnen de regio en helpen u op weg. Het economisch netwerk in China staat voor u klaar.

Xavier van de Par
Chief Representative NBSO | Chengdu

Contact opnemen Ontdek de mogelijkheden