Powerhouse houdt korte lijntjes met China in coronatijden
Stel: u leidt een architectenbureau en mag in 2020 een aantal prestigieuze bouwwerken in China opleveren. Dan komt corona ertussen en u komt het land niet meer in. Dit is precies wat Stijn Kemper, partner van het Rotterdamse bureau Powerhouse Company, en zijn collega’s is overkomen.
Hoe kunt u tijdens de coronapandemie gezond zaken blijven doen in het buitenland? We spreken ondernemer Stijn Kemper die met Powerhouse Company actief is in China.
Zijn advies? “Pragmatisch blijven en geen overhaaste acties ondernemen”,
Persoonlijke touch blijft essentieel
Powerhouse Company heeft grote bouwprojecten, maar momenteel geen eigen mensen in China. Sinds de coronamaatregelen in februari heeft Powerhouse Company geen inreisvergunningen meer. Stijn mist zijn maandelijkse bezoeken aan China: “De persoonlijke touch is goed voor de business. Als je daar bent, loop je eens mee naar een project. Dat kan een interessante opdracht opleveren. Ons vak is natuurlijk heel fysiek en plaatsgebonden. Een bezoek aan de bouwplaats vervang je niet door een videocall.”
William van Tongeren, NBSO Chengdu (links) en Stijn Kemper, Powerhouse Company
Vergaderingen last-minute afgeblazen
Werkoverleg verliep voor de coronacrisis al veel online, maar nu dat de enige vorm is, heeft dat consequenties. “We komen net wat moeilijker in contact met degenen die de beslissingen nemen”, legt Stijn uit. “Bij videocalls trekken Chinese projectteams de regie naar zich toe. Vergaderingen worden last-minute afgeblazen. Sommige informatie die we willen delen, komt niet bij de juiste persoon terecht.”
Opleveren op afstand
Een van de highlights voor Powerhouse Company dit jaar, is de oplevering van Loop of Wisdom in Chengdu. Het spectaculaire felrode looppad golft omhoog en omlaag en verbindt 2 gebouwdelen met elkaar. Door corona is de opening van februari naar september verschoven. Stijn en zijn collega’s kunnen er hoogstwaarschijnlijk niet bij zijn.
Betere afspraken maken en geduld hebben
Stijn heeft tips voor andere Nederlandse ondernemers: “Altijd al belangrijk, maar vanwege corona nog meer een uitdaging: ga voor overleg zo snel mogelijk op zoek naar degene die de beslissingen neemt. En omdat je elkaar niet persoonlijk ziet: maak met de klant nóg betere afspraken over verwachtingen over en weer.” Hij raadt ondernemers verder aan om er rekening mee te houden dat dingen anders kunnen lopen of kunnen tegenvallen. In China is dat vaak het geval, maar nu nóg meer. Zijn advies? Blijf pragmatisch denken, neem geen overhaaste acties en heb geduld.
Informele check in eigen taal
Stijn heeft regelmatig contact met het Nederlands consulaat-generaal in Chongqing en NBSO Chengdu. Stijn: “Voor mij zijn zij vooral een kort lijntje, om af en toe informeel in mijn eigen taal dingen te kunnen checken. Onlangs hielp William van Tongeren van NBSO Chengdu mij aan informatie over een Chinese zakenpartner die ik moeilijk kon inschatten.”
Ondersteuning van het buitenlandnetwerk
Ook andere Nederlandse ondernemers kunnen bij het zakendoen in China (en veel andere landen) ondersteuning krijgen van het economisch buitenlandnetwerk. Stijn raadt dat aan. “De mensen van de NBSO’s spreken de taal, hebben zicht op de lokale situatie en zakencultuur, beschikken over nuttige contacten en kunnen praktische richtingen aangeven voor ondernemersvragen.”
Meer weten? Op een NBSO staan een Nederlandse Chief Representative en een lokale Deputy Representative voor uw klaar.