Nu de grenzen van China weer open zijn en de Covidbeperkingen zijn opgeheven, zijn ook alle tien(!) de grensovergangen bij Shenzhen weer open. Goed nieuws voor iedereen die deze mooie plek wil bezoeken maar zéker ook voor degenen die zaken willen doen in een hypermoderne, innovatieve en economisch snelgroeiende stad. En dat is met de oprichting van NBSO Shenzhen vorig jaar alleen nog maar makkelijker geworden. 

Van namaak merkkleding tot hightech economie

Als je nog nooit in #Shenzhen bent geweest, kom dan zeker eens langs om deze bruisende stad, vol met zakelijke kansen te verkennen. Hoewel mensen vroeger vooral naar Shenzhen kwamen voor goedkope elektronica en namaakversies van dure merkartikelen, staat Shenzhen nu vooral bekend om zijn snelle economische ontwikkeling en bevolkingsgroei.

Sinds Deng Xiao Ping in de 70’er jaren van de vorige eeuw zijn campagne van ‘Reform and Opening Up’ in het zuiden van China in gang zette, is Shenzhen uitgegroeid van een stil vissersdorpje van zo’n 40.000 inwoners tot ‘China’s Silicon Valley’, met officieel zo’n 18 miljoen mensen (maar schattingen van het werkelijke aantal lopen al op tot meer dan 20 miljoen).  

Hoogstaande technische supply chains en de pool van gespecialiseerd lokaal #talent in sectoren als advanced manufacturing, #biotechnologie, nieuwe materialen, nieuwe energy, digitale technologie, EV, drones en #robotica zijn factoren waar veel westerse bedrijven hun voordeel mee doen. De economische groei en technische ontwikkelingen van Shenzhen trekken hoogopgeleide jongeren vanuit heel China.  

Moderne, ruimtelijke en bruisende stad

Shenzhen is modern en ruim opgezet met brede wegen, trottoirs en veel parken. Je kunt hier heerlijk en gevarieerd eten voor prijzen die vaak een stuk lager liggen dan in Nederland. En, aangezien ruim 35% van de bevolking tussen de 20 en 29 jaar oud is, is ook het nachtleven net zo dynamisch als de economie!  

NBSO Shenzhen opent dit jaar officieel

Sinds september vorig jaar kan het Nederlandse bedrijfsleven terecht bij een Netherlands Business Support Office (#NBSO) in Shenzhen. Na de oprichting heeft het nog wel even geduurd voordat het NBSO-kantoor ook bemenst kon worden. Aniel, de Chief Representative van NBSO Shenzhen, is eind januari aangekomen en heeft net getekend voor een permanent kantoor. De officiële opening is later dit jaar. Wanneer er een definitieve datum is laten we dat zeker weten! 

Net als alle andere NBSO’s, verstrekt NBSO Shenzhen (gratis) informatie over de stad en regio en kan je verbinden met lokale overheden, het bedrijfsleven, brancheverenigingen en kennisinstellingen. Ook beantwoorden we specifieke vragen en komen we waar nodig op voor de belangen van Nederlandse bedrijven. Tot slot houden we onze ogen en oren open voor investeringskansen vanuit onze regio naar Nederland (en andersom).  

Zakendoen in Shenzhen

We zijn nu nog druk met het afronden van allerhande operationele zaken (bankrekening openen, het kantoor inrichten, zoeken naar een Deputy Representative en meer). Maar we zijn ook hard bezig om ons lokale netwerk uit te breiden en te verstevigen. Verder bezoeken we veel evenementen waar we Nederlandse bedrijven, kunde en industrieën kunnen promoten.  

Mocht je overwegen om je in Shenzhen te vestigen, zaken te doen of een partner zoeken, laat het dan weten aan Aniel Kerkvliet. Ook als je gewoon meer wilt weten over het leven en de kansen hier, kun je een berichtje sturen… NBSO Shenzhen helpt graag.