Zakendoen in Dalian

Iedere Chinese regio is anders. Daarom heeft NBSO China zes regionale kantoren. Zo ook in Dalian. De belangrijkste sectoren in Dalian zijn machinebouw, duurzame energie, zee- en vrachtvervoer, scheepsbouw, ICT, land- en tuinbouw en milieubescherming. 

Ontmoet ons team van experts

Waarom zakendoen in Dalian?

✓ De industriële basis in de regio is goed

✓ De regio is toe aan en staat open voor vernieuwing

✓ De regio groeit en verstedelijkt redelijk snel 

✓ Er is momenteel nog minder concurrentie dan in andere Chinese regio’s

✓ Via zijn grote haven is Dalian goed verbonden met de rest Oost Azië 

✓ De secundaire sector in Dalian groeit jaarlijks met 4,3% en de tertiaire sector met 2,5%

Maak kennis met Carolina

“Als Sinoloog ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in de Chinese politiek en economie. Het geeft me enorm veel plezier dat ik die kennis – en de kennis die ik tijdens mij MBA opdeed – nu kan inzetten om het Nederlandse MKB op weg te helpen op de Chinese markt. 

We hebben een hecht en uitgebreid netwerk, goede kennis van de regio, zijn betrouwbaar en altijd goed bereikbaar.”

Carolina de Velde
Chief Representative NBSO | Dalian

[email protected]
M +86 1770 982 5131

Kennismaking plannen

Kansrijke sectoren Dalian

Duurzame energie

High-tech en ICT

Landbouw en tuinbouw

Machinebouw

Scheepsbouw

Zee- en vrachtvervoer

Kansen in Dalian en noordoost China

De regio’s waarin NBSO Dalian werkzaam is, zijn zogenaamde second tier regio’s. Dat betekent dat ze als groeien in economisch belang en snel verstedelijken, maar nog wel goedkoper zijn en er minder concurrentie is dan in andere regio’s. 

De stad Shenyang bijvoorbeeld, in de provincie Liaoning, kun je zien als een opkomend logistiek en kenniscentrum, maar ook als opkomende afzetmarkt voor retail door de groeiende middenklasse. Wat betreft internationale handel loopt noordoost China nog wat achter op andere regio’s. Nederlandse ondernemers kunnen concurrentie voor zijn en nog profiteren van lage huren en lage productierestricties. Maar een uitdaging is het zeker ook!

Vraag een adviesgesprek aan en ontdek wat dit voor uw onderneming betekent.

Adviesgesprek aanvragen

Onze diensten in Dalian

We organiseren het hele jaar door handelstimulerende evenementen in Dalian en omgeving. Denk aan handelsmissies, seminars, roadshows, netwerkevenementen, Nederlandse paviljoens op beurzen en ga zo maar door. 

Omdat de internationale handel in noordoost China nog niet gigantisch is, zijn er minder internationale beurzen dan in andere regio’s. Houd onze evenementenagenda dus goed in de gaten voor opkomende kansen in en rond Dalian.

Evenementen kalender

Over NBSO Dalian

“Ons kantoor focust zich op handelsbevordering in de noordoostelijke provincies van China: Liaoning, Jilin en Heilongjiang”, aldus Carolina.

“Het transformeren van de verouderde industrie is kostbaar en de economie groeit minder hard dan elders in China. Dit is zowel een risico als een kans voor Nederlandse ondernemers”, zegt Carolina.

Bij NBSO China werken zowel Nederlandse als Chinese ‘representatives’. Best of both worlds, zou je kunnen zeggen! Bovendien werken we nauw samen met collega’s bij de ambassade, consulaten en brancheverenigingen.

Wat is er zo bijzonder aan Dalian?

Dalian is een grote havenstad in de provincie Liaoning in het noordoosten van China. De stad telt ongeveer 7,5 miljoen inwoners, wat voor Chinese begrippen niet bijzonder veel is. Gesticht door de Russen en overgenomen door de Japanners, is deze stad even Russisch en Japans als dat ze Chinees is.
De economie van Dalian groeide snel vanaf de jaren ’50 en kreeg nog eens een impuls in 1984, toen het werd aangewezen als één van China’s ‘open steden’ met een soepeler economisch beleid om zo buitenlandse investeringen aan te trekken. 

Traditioneel gezien focust de industrie van de regio op textiel, scheepvaart, spoor, machinebouw en chemicaliën. “Noordoost China was de wieg van de industrialisatie van China, maar wordt nu ook wel China’s Rust Belt genoemd”, legt Caroline de Velde uit, Chief Representative van NBSO Dalian. Je vindt hier dus veel industriële steden, waarop Dalian een frisse uitzondering is: er is veel groen en een mooie kust.

Laat je adviseren door onze experts

De NBSO’s staan voor u klaar in de regio’s waar veel kansen zijn maar geen ambassade of consulaat generaal is. De Netherlands Business Support Offices zijn dan uw partner bij het zakendoen in China. Zij hebben een breed netwerk binnen de regio en helpen u op weg. Het economisch netwerk in China staat voor u klaar.

Carolina de Velde
Chief Representative NBSO | Dalian

Contact opnemen Ontdek de mogelijkheden