In de serie ‘NBSO volgens’ stellen we de vertegenwoordigers voor die dagelijks het verschil maken voor Nederlandse ondernemers bij het zakendoen in China: de Chief Representatives. Onze CR’s blijven maximaal vijf jaar op hun post. Carolina heeft de eindstreep onlangs gehaald. Dit interview is dus tevens een afscheid.  

Hai! Mijn naam is Carolina de Velde. 

China is bijzonder voor mij omdat het een enorm groot land is met veel economisch potentieel voor Nederlandse ondernemers. Tegelijkertijd is het ook een moeilijk land om zaken te doen. De cultuur staat namelijk ver af van de Nederlandse. Daarom voegt NBSO veel waarde toe voor ondernemers. 

Hoe lang werk je al voor NBSO China? Waarom heb je deze keuze gemaakt?

Ik werk alweer 5 jaar voor NBSO China. Mijn termijn loopt daarom af. Ik ben voor NBSO gaan werken omdat ik ondernemen enorm interessant vind. Tevens heb ik een enorme passie voor China. Bij NBSO China komt zowel mijn passie voor ondernemen als voor China samen. 

Wat maakt China zo moeilijk als zakenland?

China is vooral een moeilijk land om zaken te doen omdat de cultuur ver afstaat van de Nederlandse cultuur. 

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er voor jou uit? Als die uberhaupt bestaat

Een gemiddelde werkweek hebben we gelukkig nooit. De ene dag sta ik op een beurs, de andere dag doe ik desk research voor een Nederlands bedrijf, dan ga ik weer op een fact-finding trip de regio in of ik ontvang mensen op kantoor. 

Als je morgen een onderneming in China zou starten, wat zou dat zijn? Waar zie jij kansen?

Ik zou in Dalian fietspaden aanleggen. Veel Chinese steden zijn erg gericht op auto’s. Gezondheid speelt een steeds belangrijkere rol in China. Ook als je denkt aan huidige problemen als luchtvervuiling en mensen die steeds dikker worden. 

Als meer mensen de fiets pakken, kunnen we veel problemen oplossen. Bovendien is fietsen iets typisch Nederlands, dus ik denk dat Nederlandse bedrijven daar een heel mooie bijdrage aan zouden kunnen leveren. 

Wat zijn volgens jou de grootste obstakels voor zakendoen in China? 

Dat is denk ik het zakendoen vanaf een afstand. Veel Nederlandse ondernemers zijn succesvol in China, maar zonder fysieke representatie is dat vrij lastig. Je hebt iemand nodig in China die jouw belangen behartigt. 

Zonder personeel hier heb je weinig controle en is het lastig om een goede band op te bouwen met partners en snel in te spelen op de snelle veranderingen hier.

De kracht van NBSO is dat we ter plekke zijn en jou vanuit hier kunnen helpen. 

De Chinese zakelijke cultuur is anders dan de Nederlandse. Kun jij voorbeelden noemen waaruit dat blijkt?

Een goed voorbeeld is denk ik een zakelijk diner met je zakenpartner. Tijdens zo’n diner is het een no-go om over zaken te praten. Daar zit de Chinese partij niet op te wachten. 

Ze willen het hebben over je interesses, hobby’s en passies. Ze vinden het leuk om te horen over je familie en over je opvattingen over politiek, economie, zelfs over religie. Op die manier willen ze een band met je opbouwen.

Begin dus alsjeblieft niet over zaken, maar stel je open voor de Chinese cultuur en heb een gezellige avond. 

De manier waarop het diner verloopt is heel belangrijk voor het succes van het zakendoen. Als jij een leuke avond hebt gehad met je gastheer of -vrouw, vaak hebt getoost, alle gerechten hebt geprobeerd, je open hebt gesteld en hebt laten zien dat je wil investeren in deze persoon, dan verhoogt dat je slagingskansen. 

Wat is de kracht van NBSO? Waarom zouden Nederlandse ondernemers contact met jullie op moeten nemen? En met welk soort vragen?

Wij hebben kantoren door heel China. In iedere regio vind je wel een NBSO-kantoor, ambassade of consulaat. Dus er is altijd wel een punt waar je terecht kan met je vragen. 

Dat kunnen vragen zijn over de cultuur, de economische kansen, over wet- of regelgeving, over import of export en meer.

Bovendien zijn wij ter plekke. Wij wonen en werken hier, dus we weten wat er speelt. Je kunt ons beschouwen als de experts waar je als MKB’er normaal gesproken niet altijd toegang tot hebt.  

Wat kunnen Nederlandse ondernemers verwachten als ze bij jou aankloppen? Hoe ga je te werk?

Als ondernemers bij me aankloppen, kijken we eerst wat de kern van de vraag is. 

Vaak plannen we een vervolgafspraak in om meer informatie te achterhalen. Daarna doen we een aantal suggesties om de ondernemer duidelijk te maken hoe wij kunnen helpen. In afstemming met de ondernemer gaan we vervolgens samen aan de slag.

Hoe dat er precies uitziet verschilt, want iedere handelsvraag is anders. 

Stel, een Nederlandse ondernemer zoekt een zakenpartner in China, hoe gaan jullie te werk?

Het vinden van een goede zakenpartner in China is ontzettend belangrijk voor succesvol zakendoen. Als je op zoek bent naar een partner, kan NBSO je daar zeker bij helpen. Samen bekijken we aan elke eisen deze moet voldoen.

Dan kijken wij in ons lokale netwerk, bij overheden, bij brancheorganisaties, bij individuele bedrijven wie een goede match kan zijn. Samen nemen we een aantal profielen door waarna we een matchmaking inplannen. Dat kan online zijn, maar ook ter plekke. 

Ook kunnen we een company check voor je uitvoeren, waarbij we kijken of de partner betrouwbaar is, of er geen rechtszaken tegen deze partner lopen bijvoorbeeld en een aantal andere zaken. 

Hoe kunnen Nederlandse ondernemers contact opnemen?

Heb je een vraag over zakendoen in China en heb je de hulp van ons NBSO-netwerk nodig, stuur ons dan een mail of bel ons op. Dan kunnen we het er samen over hebben. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *