Tuinbouw (ook wel: horticultuur) is een belangrijke en grote sector in China. Als Nederlandse ondernemer in de tuinbouwsector zijn er veel kansen in China om je producten en diensten aan te bieden. Wij leggen je uit welke kansen wij – NBSO China – zien en hoe NBSO China je helpt om deze kansen te grijpen. 

Wat is tuinbouw?

Tuinbouw, of wel horticultuur, is het voor commerciële doeleinden verbouwen van groenten, eetbare paddenstoelen, fruit, bloemen, kruiden, planten, bomen, bollen of zaden. Maar ook om het verkopen, marketen en distribueren ervan, het doen van onderzoek en het ontwikkelen van nieuwe technologieën. 

Daar komt veel specialistische kennis bij kijken. Van grondsoorten, (kunst)meststoffen en irrigatiemethoden tot ongediertebestrijding en ziektepreventie. 

Kansen voor de Nederlandse tuinbouwsector in China

China is één van de grootste economieën ter wereld, die ook nog eens hard groeit. Dat alleen al maakt China aantrekkelijk voor Nederlandse ondernemers. 

China is dan ook een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse tuinbouwsector. Door de groeiende middenklasse stijgt de vraag naar hoogwaardige producten en is er ruimte voor innovatie. Ook worden er grote investeringen gedaan in de ontwikkeling van de tuinbouwsector in China. Dit biedt mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven om hun expertise te delen en samen te werken met Chinese partners.

De kansen die wij als NBSO China zien

  • China zet in op modernisering van de tuinbouwsector. Ook hierin is Nederlandse expertise mogelijk van waarde.
  • China werkt aan schaalvergroting, intensivering, cluster- en ketenontwikkeling in de tuinbouw. Er is ruimte voor buitenlandse ondernemers hieraan bij de dragen. 
  • De Chinese wet- en regelgeving rondom voedselveiligheid en milieubescherming worden continue aangescherpt, waarvoor specialistische kennis nodig is. 
  • Er liggen kansen in onderzoek, ontwikkeling en onderwijs.
  • De vraag naar sierplanten en bloemen neemt toe door de groeiende Chinese middenklasse. Nederlandse bloemkwekers, plantenkwekers en exporteurs kunnen in China een enorme afzetmarkt voor hun producten vinden.
  • Verduurzaming van landbouw, voedselvoorziening en supply chains is een thema dat steeds meer aandacht krijgt. Er is ruimte voor zowel grote spelers als startups om hieraan bij te dragen. Denk aan duurzame teeltmethoden, waterbeheer, recycling van voedingsstoffen en circulair produceren. In het rapport van Dutch Greenhouse Delta lees je hoe Nederlandse ondernemers hierin het verschil kunnen maken.
  • Nederland heeft een sterke reputatie op het gebied van geavanceerde tuinbouwtechnologie en -apparatuur. Chinese telers zijn geïnteresseerd in Nederlandse expertise op gebied van kasconstructie, klimaatbeheersing, irrigatietechnologie, LED-verlichting en andere innovaties die de productiviteit en efficiëntie kunnen verhogen. Ook hierover lees je meer in het rapport van Dutch Greenhouse Delta.
  • Nederland is marktvoorloper in de zaadveredeling. China biedt een enorme afzetmarkt voor onze kennis en nieuw ontwikkelde producten. Net als veel andere landen in de wereld, heeft ook China een groeiende behoefte aan zaden en veredelde plantsoorten die ziekteresistent, droogtetolerant, productief en van goede kwaliteit zijn. 
  • Verschillende Chinese overheden zetten in op green city projecten waarin wordt geïnvesteerd in structurele samenwerking bij opleidingen en studieprogramma’s. Nederlandse kennis kan hier waardevol zijn. 

Via de pagina Dutch Horticulture in China blijf je op de hoogte van wat er momenteel speelt en hoe Nederlandse en Chinese partijen samenwerken.

NBSO China: Ondersteuning voor Nederlandse Ondernemers

Er komt veel bij kijken als je zaken wil gaan doen in China. Je moet je producten registreren voor export en exportcertificaten aanvragen, eventueel kwaliteitscontroles laten uitvoeren, voldoen aan alle Chinese wet- en regelgeving voor het exporteren van natuurlijke producten, je wil mogelijk samenwerken met een lokale Chinese partner en je moet de afzetmarkt goed begrijpen. 

Het is fijn als je hierbij lokale expertise kunt inschakelen. De Netherlands Business Support Offices (NBSO) in China zijn er voor Nederlandse ondernemers die (misschien) zaken willen doen in China. Wij behartigen de belangen van Nederlandse ondernemers in China en hebben als doel hen te helpen succesvol zaken te doen in China. De verschillende diensten die we aanbieden zijn altijd gratis. 

Wij houden ons onder andere bezig met het volgende:

Actief netwerken

Wij hebben een groot lokaal netwerk van lokale overheden, universiteiten en bedrijven. Wij brengen Nederlandse ondernemers graag met hen in contact. Ook identificeren en benaderen we waardevolle contacten op basis van de behoefte van Nederlandse ondernemers. Zo helpen wij jou je ideale zakenpartner te vinden.

Marktinformatie

Algemene en specifieke kennis en data op basis van de behoefte van Nederlandse ondernemers. We hebben bijvoorbeeld kennis over Chinese wet- en regelgeving, de zakelijke cultuur, marktontwikkelingen en kansen, veranderend beleid en meer.

Vertegenwoordigen

NBSO China voert promotie uit ten behoeve van Nederlandse sectoren en bedrijven. We nemen vaak samen met Nederlandse bedrijven deel aan handelsmissies, evenementen en beurzen, zodat zij zich aan de Chinese markt kunnen presenteren en handelspartners kunnen vinden. Of we organiseren rondgangen langs Chinese bedrijven. 

Advies

We denken mee en verschaffen informatie met betrekking tot onder andere het plan van aanpak van de Nederlandse ondernemer. Denk aan: wat zijn waardevolle distributiekanalen, hoe kan een product worden aangepast voor de Chinese markt, wat is er nodig op gebied van marketing, welke Chinese regio’s zijn kansrijk, et cetera. 

Kortom, als Nederlandse ondernemer in de horticultuurbranche liggen er vele kansen in China. Met de ondersteuning van NBSO China leer je hoe je deze kansen grijpt. 

Beeld: John Cameron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *