Hoe vind ik een zakenpartner in China?

China is één van ’s werelds grootste economieën en een belangrijke handelspartner voor Nederland. Ben jij van plan zaken te gaan doen met China – bijvoorbeeld door goederen te importeren, kennis of goederen te exporteren, of zelfs lokaal te gaan produceren – dan ga je waarschijnlijk op zoek naar een goede Chinese zakenpartner. Maar hoe doe je dat? En waar moet je op letten? We vertellen het in dit artikel.

We organiseren het hele jaar door handelstimulerende evenementen. Denk aan handelsmissies, seminars, roadshows, netwerkevenementen, Nederlandse paviljoens op beurzen en ga zo maar door.

Benieuwd naar de evenementen die de komende maanden op de planning staan?

Evenementen kalender

Waar vind ik een Chinese zakenpartner?

Laten we eerst beginnen met de praktische kant van het verhaal. Waar vind je een zakenpartner in China. In de Chinese zakenwereld is het opbouwen van een persoonlijke en vertrouwelijke relatie heel belangrijk. De enige manier waarop je dit doet is face-to-face. Plan dus een bezoek aan China. 

Bezoek een handelsbeurs

Op een handelsbeurs leer je de Chinese markt kennen én leg je de eerste contacten. 

NBSO China is regelmatig aanwezig op beurzen in uiteenlopende sectoren met delegaties Nederlandse bedrijven. Neem een kijkje op de evenementenkalender en stuur ons een berichtje als je graag aanwezig wilt zijn op een beurs (of als je advies nodig hebt over welke beurzen voor jou interessant kunnen zijn).

Deelname aan een handelsmissie opent ook vaak deuren en er zijn verschillende subsidies beschikbaar die je helpen met de kosten van deelname. Wil je daarover meer weten, neem dan zeker contact op. 

Maak gebruik van het uitgebreide netwerk van NBSO China

Eén van de kerntaken van NBSO China is het onderhouden van een warm netwerk in het Chinese zakenleven en met Chinese autoriteiten, om zo Nederlandse ondernemingen te kunnen helpen. Wij stellen ons netwerk dus graag aan je open. 

Ga op rondgang langs verschillende Chinese bedrijven

NBSO China organiseert regelmatig rondgangen met Nederlandse ondernemers langs verschillende Chinese bedrijven om samenwerkingsmogelijkheden te bespreken. Zo bezocht Bouman Industries – dat bedrijven helpt aan steeds strengere milieueisen te voldoen – meerdere Chinese spelers in de koolindustrie en petrochemische industrie. 

Neem contact met ons op als je wilt weten wat NBSO China voor je kan betekenen.

Contact opnemen

Waar moet ik op letten als ik een Chinese zakenpartner zoek?

Wanneer je zaken wilt gaan doen in China, is het belangrijk om een zeker begrip van de zakencultuur en etiquette te hebben en wat begroetingen in de Chinese taal te kennen.

Contact leggen

In China is face-to-face contact enorm belangrijk voor het opbouwen van een vertrouwensband. Een reisje naar China is daarom aan te raden. Onderhandelen tijdens het eerste contact – of dat nou op een handelsbeurs of elders is – wordt niet op prijs gesteld.

Het uitwisselen van visitekaartjes is in China een belangrijk onderdeel van het eerste contact. Reik je kaartje altijd met twee handen aan. Gebruik ook twee handen bij het aannemen van een kaartje.

Het uitwisselen van kaartjes via WeChat wordt tegenwoordig steeds gebruikelijk. Je voegt elkaar toe bij WeChat bij de eerste ontmoeting. Bovendien is WeChat inmiddels de favoriete manier van communiceren in China. Het is dus handig om vóór je bezoek aan China een account aan te maken.

Zakelijke cultuur

Vertrouwen is heel belangrijk in de Chinese zakelijke cultuur: het gaat boven een getekend contract. Dat bouwt je niet in één dag op, maar kost tijd. Wees dus bereid om hierin te investeren. Je zult er later de vruchten van plukken. Bouw vanaf het begin met de juiste personen (degenen die de beslissingen nemen) een relatie op. Hiërarchie is belangrijk in China.

Entertainment speelt een grote rol in de Chinese zakencultuur. Je bouwt pas écht een relatie op tijdens het uiteten, de borrel of bij de karaoke. Vermijd zakelijke gesprekken tijdens een avondje uit. Meer do’s en don’ts binnen de zakelijke cultuur in China vindt je op de website van RVO.

Betrouwbaarheid

Zoals overal ter wereld, kun je helaas ook in China worden opgelicht. Lees je daarom goed in over veel voorkomende oplichtingspraktijken en hoe je deze afwendt. Lees ook onze uitgebreide informatie over het controleren van de betrouwbaarheid van zakenpartners en het voorkomen van handelsconflicten.

Je kunt NBSO China altijd om hulp vragen, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van een zakenpartnerscan.

De Chinese taal

Verdiep je een klein beetje in de Chinese taal, zodat je op z’n minst de standaard begroetingen in het Chinees kunt doen. Dat zal worden gewaardeerd!

Weinig Chinezen spreken Engels. Zorg voor je eigen tolk en laat ook je presentaties, communicatiemateriaal en visitekaartjes van tevoren vertalen.
Neem vooral contact op wanneer je je gaat oriënteren op zakendoen in China. NBSO China helpt je graag op weg.

Plan een kennismakingsgesprek in!

Onze representatives kijken samen met jou hoe je het best geholpen bent. Onze diensten zijn en blijven volledig gratis.

Kennismaking plannen Ontmoet ons team van experts

Uitgelicht