Petrochemische Industrie

China’s chemische industrie groeit al meer dan een decennium als hardste van de wereld. Hoewel deze sector in China enorm is, is deze niet per se enorm stabiel. In tegendeel zelfs: de chemische industrie in China zit midden in een transitie. 

Ontmoet ons team van experts

Waarom zakendoen in China?

Zakendoen in China als ondernemer in de (petro)chemie is het overwegen waard, vanwege het volgende:

✓ Hoewel olieraffinage voorheen in handen was van staatoliebedrijven (multinationals mochten maximaal een 50% aandeel in naphtakrakers hebben bijvoorbeeld), is de markt sinds 2015 geopend voor multinationals.

✓ Private ondernemingen in de sector investeren flink in upstream petrochemische productie.

✓ De kennisbasis in de Nederlandse petrochemie is groot. Deze kan geëxporteerd kan worden naar China.

✓ Ook innovatieve startups krijgen een kans op de immense Chinese markt.

✓ Door strengere milieuwetten, moet de (petro)chemie in China verduurzamen. Nederlandse kennis kan van waarde zijn.

✓ In veel petrochemische deelsectoren is de vraag nog altijd hoger dan het aanbod. Dit tekort is het grootst in ethylene- en propylene-productie. Let wel: in sommige deelsectoren – zoals polycarbonaat – is er juist overproductie.

✓ De petrochemie is door nieuwe wetten verder opengesteld aan nieuwe marktpartijen.

✓ De Chinese markt – en dus het marktpotentieel – is enorm.

Wij helpen u graag met persoonlijk advies

NBSO China is dé regionale partner voor bedrijven die ondersteuning zoeken bij hun activiteiten op de Chinese markt. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Contact opnemen

Kansrijke sectoren

Digitalisering

Institutionele ontwikkeling

Kennis en innovatie

Verduurzamen samenleving

Verduurzamen supply chains

Opleidingen & Studieprogramma’s

Kansen in de (petro)chemische industrie in China

De transitie naar meer specialistische en geavanceerde (petro)chemie biedt kansen. Evenals de veranderende voorkeuren van consumenten. Een voorbeeld: de markt voor hoogwaardige cosmetica groeit en daarmee ook de vraag naar stoffen en additieven. 

Ook de enorme toename aan online shopping en online voedselbestellingen drukken de vraag naar plastic verpakkingen – die onder de petrochemie vallen – omhoog. 

Chinese chemische bedrijven investeren steeds meer in R&D en ook innovatieve startups krijgen hierbij een kans. Denk aan startups die iets doen met enzymen, katalyse, nanomaterialen en batterijmaterialen.  

Hoewel de richting van de Chinese chemische sector voorheen vooral werd aangegeven door de overheid, verschuift het initiatief steeds meer naar private ondernemingen. 

(Petro)chemische industrie in China

Tijdens het afgelopen decennium kenmerkte de chemie in China zich door snelle en grote investeringen, sterke concurrentie en grote fragmentatie. Vooral in de deelsectoren waar technologie en grondstoffen makkelijk verkrijgbaar waren. Daardoor ontstond er een overcapaciteit in de chemische sector. 

De laatste tijd zien we een transitie in de sector: net als veel andere sectoren in China, is ook in de chemie een verschuiving richting meer geavanceerde en specialistische producten zichtbaar. Ook de fragmentatie in de markt neemt af. 

Financiering is niet meer zo makkelijk voorhanden als voorheen. En de overheid voert nieuwe en steeds strengere milieuwetten in. Dit alles maakt het een boeiende tijd in de Chinese petrochemie. 

Laat je adviseren door onze experts

De NBSO’s staan voor u klaar in de regio’s waar veel kansen zijn maar geen ambassade of consulaat generaal is. De Netherlands Business Support Offices zijn dan uw partner bij het zakendoen in China. Zij hebben een breed netwerk binnen de regio en helpen u op weg. Het economisch netwerk in China staat voor u klaar.

William van Tongeren
Chief Representative NBSO | Nanjing

Contact opnemen Ontdek de mogelijkheden